Archive for the 'stal' Categorystaldienst

Het was door onze blijmoedig katholieke stalmeester Bart, dat er koffie werd geschonken in het gangpad. Dat er klokgelui klonk uit opgestelde speakers. Dat een hok zonder schapen werd opgesierd door een crucifix. De Goede Herder kwam ter sprake, liederen klonken, mensen kwamen samen. Het was gezellig.

oriëntatie

Dit was een heel klein zaterdags wandelingetje dat ik onbedoeld toch weer een stukje groter maakte door op een viersprong de verkeerde keuze te maken. Het gebeurt soms. Niet vaak. Het is vaak merkwaardig hoe ik een boom herken uit duizenden bomen, een bocht in een pad, als iedere bocht in ieder pad. .

bekapwagen

Het ziet er misschien niet zo gezellig uit, of juist wel, het kan allebei, maar het is een innovatie. Een slim idee van een onbekende herder dat door Jose werd herinnerd op de vooravond van het lammerseizoen. Na het gepriegel in de kleine hokjes, voelt de kruiwagen als een tandartsstoel. (Bijna) Ideaal om te bekappen.

ontwaak

Ik begrijp nog steeds niet echt welke emoties Sweep ertoe drijven om dit lammetje van boven tot onder te likken. Het was niet enkel de gemorste melk in ieder geval. Het likken had dit keer een therapeutische bedoeling die helaas niet het beoogde effect sorteerde. We hebben haar niet tot leven kunnen overhalen.

pater

Zo leuk, mijn ouders op stal. En ik moet zeggen, ze leken best op hun plaats. Wat natuurlijk heel knap is voor zo’n surrealistische plek als de voormalige vliegtuigshelters met al die schapen en lammetjes. Volgens mij gelooft mijn vader dat de schapen ontzag hebben voor hoeden. Hij heeft er iedere keer eentje op.

opstanding

Simonka kwam op bezoek en ze was erbij toen ik geconfronteerd werd met het lastigste geval tot nu toe. Een verkeerde ligging. Zij hield de moeder in bedwang terwijl ik met moeite het lam eruit trok. Helaas. Dood… Toen herinnerde ik me iets. Ik pakte het lam op en liet het in de drinkbak zakken. […]

lammerenwagen

De lammerenwagen rijdt weer. Twee keer per week, van shelter 2 naar shelter 1. Alle lammetjes die af zijn, of tenminste goed op weg, gaan in de wagen om aan de overkant in een groepshok, samen met hun moeders, verder te groeien. In theorie volgen de moeders de wagen vanzelf. In de praktijk niet helemaal.

cv

Het is wel jammer dat, nu we Lisette kwijt zijn, we ook afscheid moesten nemen van het ondernemende leblam. Hij gaat naar een goed huis en zal een mooie naam toegemeten krijgen zoals ook zijn pleegzus die hem voorging en die nu Marie-Claire of Elizabeth heet, of zoiets. Zo wonen daar op stand. Met cv […]

ondernemend

Dit lammetje redt het wel. We voeren hem met melk van andere moeders en nu ook met poedermelk. Bij zijn eigen moeder ging het drinken niet goed. Omdat er verder nog geen leblammeren zijn, zit hij nu in zijn eentje in een groot hok waar hij naar believen uit klimt om op de gang te […]

groen

Dit is Lisette die vanuit Venlo overkwam om ons op Soesterberg een poosje te helpen. Daar zijn we heel blij mee. We hebben nog gebeld met het hoofdkantoor of we haar niet mochten houden maar dat kon niet. Dit is trouwens de helft van de tweede groep die gaat aflammeren, de groene groep. Geel is […]

instinct

Het mooist is het natuurlijk als moeder en kind allebei doen wat er van ze verwacht wordt. Dan heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Als moeder het goed doet maar het kind het niet snapt, dan kan je helpen en sturen. Maar als het kind het snapt maar moeder niet, dan moet moeder in […]

karakter

Op stal vertonen de schapen hun eigenheid. Sommige moeders snauwen naar hun lam en duwen ze weg. Anderen zijn de goedheid zelve en laten alle lammeren uit de buurt dansen op hun buik. Sommige lammeren zijn ondernemend en brutaal, vanaf de allereerste seconde. Andere blijven angstig en timide.

debutante

Voor sommige ooien is het al de derde of vierde keer dat ze aflammeren. Anderen maken het voor het eerst mee. Die zijn schrikachtig en nerveus, die kennen de routine nog niet. Zo had ik vanavond grote moeite om een nieuwe moeder en haar lam in een apart hokje te krijgen. Vier hoogzwangere ooien los.

stip

Dit is Stip, althans zo heb ik haar voorlopig maar genoemd. Stip heeft alle zwart in haar wol verzameld in een perfecte cirkelvormige vlek op haar rug. Heel modern, heel erg van deze tijd. Als je daar toch eens op kon fokken. Maar nee, iets met dobbelstenen en toevalstreffer. Stip is uniek, niet te herhalen. […]

stoom

De lammetjesfabriek moet nog op stoom komen. Na de eerste tweeling waren er tot en met gisteravond pas zes lammetjes geboren. Dat is veel minder dan verwacht. Tegelijk zagen we afgelopen dagen de maan uitgroeien tot bijna vol. Het kan bijna niet anders of het wordt een druk weekend. Boven nul dit keer.

wachten

Er komen koude dagen aan. Alsof het al niet koud genoeg was. Gelukkig hebben de beesten er weinig last van. De tweeling gaat voorspoedig en is een lust voor het oog. Tot gisteravond waren er geen nieuwe geboortes geweest, wat statistisch gezien een beetje gek is. Die wachten vast allemaal de strenge vorst af.

tweeling

Toen ik zondagavond de sneeuw en wind trotseerde om een kijkje te nemen op stal, had ik er eigenlijk niet meer op gerekend. Maar zie daar, in het een na laatste hok; een lammetje! En nog een! Een tweeling. De eerstgeborene van de kudde van Soesterberg zijn er twee. Twee sterke jongens. Hier te zien […]

wintervoorraad

Ik moest een mooi baaltje hooi hebben en kon deze in het donker niet vinden dus deed ik het licht aan… Indrukwekkend. Wat een massa vreten staat er klaar voor de komende lammertijd. Eind maart zal alles uit deze shelter, uitgezonderd de kiosk en dingen van ijzer, in de magen van de schapen zijn verdwenen.

karwei

Gisteren kwam ik om kwart voor acht op de basis aan en ging om kwart over zeven door het hek naar buiten. Een grote operatie waarbij een honderdtal schapen, plus lam. op transport ging en tientallen hiervan bekapt moesten worden. Evengoed nog een ree op de landingsbaan gezien en een vos in de berm.

soesterbergen

Deze bergen puin, die het zo goed doen in dit licht, zijn tot kunstwerk voorbestemd. Het zijn de resten van verschillende afgebroken bouwwerken op de basis en gaan straks verscheept worden naar het munitiepark om daar te eindigen in een enorm beeldhouwwerk. Prachtig einde, baksteen zijnde, lijkt me zo.