Archive for the ': bipolair' Categoryblind

Dat iemand die alles heeft tot zo’n daad komt, is zo onvoorstelbaar dat de stoornis daardoor scherper dan ooit concreet wordt. Geen schulden, geen drugs, geen isolement en toch… Wel een vrouw, wel kinderen, wel een succesvolle carrière en toch… Depressie is, net als vrouwe Justitia, blind en pakt wie ze […]

psycholoog

Verantwoordelijk, in zekere zin, voor deze langste radiostilte sinds tijden, is een overijverige psycholoog die even was vergeten dat hij niet bezig was met een theoretisch examen maar met een mens van vlees en bloed, met gevoelens en gevoeligheden. We wensen de psycholoog beterschap en gaan snel verder.

slaap

Ik werd eens wakker in een maisveld door het lawaai van maaimachines, ik werd eens gewekt door mannen met uzi’s die door mijn gang renden, ik ontwaakte eens op een begraafplaats in Jeruzalem en bezorgde zo een klein meisje de schrik van haar leven. Tegenwoordig lijk ik alleen nog maar te slapen.

11111011010

Oftewel TweeNulEenNul. Ik zou willen dat ik binair kon spreken of lezen. Leek me wel toepasselijk als bipolair. Ach, genoeg talen te wensen over en ik heb er al eentje op het oog. Verder hoop ik voor mij en iedereen die hier voorbijkomt een beter 11111011010 dan dat stomme 11111011001. Dus fijn MMX !

winter

De keerzijde van de keerzijde is natuurlijk dat ik in een mooie omgeving wakker word en de hele dag de tijd heb om langs de mooiste plekjes te fietsen. En dat ik dan niemand tegenkom en zo vaak als eerste een pad mag betreden, heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Enfin, voor wie moest […]

eiland

Het gebied tussen de Rozekruisers, de Antroposofen en het meditatiecentrum is mijn werkterrein. Ik vind er alles wat ik zoek en meer. Het is alsof ik een andere wereld binnenstap. Een magisch eiland dat soms heel dichtbij is en soms een heel eind zwemmen. Zondag was het zover. Ik spoelde zomaar aan.

Fotoverslag uit de […]

actieradius

Mijn fiets is nog altijd ontremd en dus levensgevaarlijk. Ik ben er daarom maar niet al te ver mee weggeweest vandaag. De winkel, het fietspad en de manege, verder niet. Dit was vorig jaar nog mijn volledige biotoop. Wat was mijn wereld klein toen en hoe groot is hij nu! Minstens drie kilometer erbij.

pegasus

En dit is Pegasus, mijn paard. Ik gebruik hem niet zo vaak meer. Nog maar weinig jonkvrouwen en veel te veel draken. Ik laat hem nu maar een beetje rondwandelen. Maar eens in de zoveel tijd, bij volle maan, krijgt Pegasus een enorme hoorn op z’n voorhoofd en dan zetten we het bos op stelten.

obscuur

Ik heb vandaag mijn jerrycans gevuld met vers water. Ik weet, voorbarig, het is nog altijd heel zacht. Maar dat verschoven uurtje, afgelopen zaterdag, brengt de winter ineens heel dichtbij. Het is zo vroeg donker en het is pas oktober. Ahriman heerst. Mensen op de evenaar zijn vast veel gelijkmoediger.

non-dag

Een non-dag is een dag zonder begin of einde. Een dag die buiten de tijd staat en eindeloos duurt. Een non-dag is van onder tot boven gevuld met gedachten, zo vol van gedachten dat handelen achterwege blijft. Een non-dag kan het beste zo snel mogelijk over zijn. Een non-dag is nog erger dan een zondag.

jaar

Toen ik vorig jaar voor het eerst tegen dit fietspad opliep, dacht ik dat het naar Utrecht leidde. Ik was erg boos toen het dat niet deed. Het aflopen van mijn internetabonnement vertelde mij dat er een jaar voorbij is. Ik kon het eerst niet geloven. Maar nu herken ik de kleuren, het licht, het […]

kooi

Inderdaad, ik ben ontsnapt uit de glazen kooi die mijn tuin is. Voor een paar uurtjes waarin ik me tegoed heb gedaan aan lage horizons, grote hemelvlakken, kronkelende dijken, groen gras, zwermen vogels. Enfin, aan alles dat geen bos is eigenlijk. Inmiddels heb ik mijn plek in de tuin weer ingenomen.

aardbei

“Niet dat ik vereenzaam hoor,” zei ik gisteravond nog tegen de parasol, “maar ik mis de eekhoorns. Ik heb ze al twee maanden niet gezien.” Het vogelhuisje, dat het niet zo heeft op eekhoorns, maakte een afkeurend geluid. “Nou goed. Anderhalve maand,” zei ik. “Da’s lang genoeg.” Et voilà, hedenmorgen:

sanatorium

Mocht ooit mijn geest verduisterd raken, mijn zinnen verbijsterd, mijn denken vertroebeld, laat me dan in dit sanatorium een plekje krijgen. Ik vind het zo mooi hier. Alles, de natuur, de vroeg 20e eeuwse architectuur van hoop en idealen, de moderne gebouwen, de kunst, de rust, de geest van de plek.

spiegel

Zolang er nog stof loskomt van de spiegel blijft er een gevoel van hoopvolle verwachting. Toch nadert het moment dat ik het niet langer de spiegel kan verwijten als het beeld dat ik zie mij niet bevalt.

cirkel

Een jaar geleden, drie jaar geleden, vijf dagen geleden, vandaag. De tijd is cyclisch en zij keert weer tot het punt waarop het mis ging. De geschiedenis herhaalt zich en zal zich blijven herhalen tot de lessen zijn geleerd. Er is geen ontsnappen mogelijk en Hell is but a sparkle of our fruitless pain.

buiten

Ik kom er niet zo vaak meer. Wat heb ik er ook te zoeken? Ik heb hier alles wat ik nodig heb. Ik heb gras om op te liggen, bomen om naar te turen, vogeltjes om tegen te kletsen en wolken om dromerig naar te staren. Ik heb muziek, een koelkast, een bed om […]

kwijt

“Ik ben het kwijt”, zegt de egel mistroostig tegen de haas. “Wat ben je kwijt?” vraagt haas. “Nou, hét. Waar alles om draait. Dat ben ik kwijt.” “Hoe weet je dan zo zeker dat je het kwijt bent?”, zegt de haas die zijn best doet z’n vriend te begrijpen. Egel slaakt een diepe zucht.”… […]

pelgrim

Wat leert ons de slak deze keer? Wel, de juiste weg is smal en de val diep. De juiste weg kent geen zijpaden en geen rustplaatsen. De juiste weg is duidelijk aangegeven; er kan geen twijfel over bestaan. De juiste weg dient langzaam en vol aandacht te worden afgelegd. De juiste weg komt van Gardena.

foto

Dit was een jaar geleden zo’n beetje de laatste foto die ik maakte, voor eerst bij de fotocamera en later bij de fotograaf het licht uitging. De camera was vrij eenvoudig te herstellen. Twee maanden kwijt geweest. De fotograaf zat ingewikkelder in elkaar maar ook die is inmiddels bijna klaar voor gebruik.