Archive for the '- hemelschap' Categoryuitzicht

Dit is ons uitzicht vanaf de voorkant. We kijken er niet zo vaak naar omdat onze geparkeerde auto’s meestal het zicht belemmeren. En de regenboog is er maar heel soms. Het is een typisch Gelders plaatje. Oud land dat gegroeid is en niet bedacht. Op de achtergrond ligt een kalvermesterij. Ook typisch iets van hier.

melkweg

De melkweg. Ik zag hem in Frankrijk, in Spanje, de Morvan en Hoog Buurlo. En nu zien we hem hier in Elspeet. En ergens herinnert hij ons eraan dat we niet alleen hier in Elspeet wonen maar ook in het sprankelende , dynamische universum.

nacht

De nacht der nachten, die van oud op nieuw, brachten we door in het kleine huisje in het bos. Met vier honden om ons heen vierden we vooral het uitblijven van de knallen. Een klein maar sterk gietijzeren kacheltje liet zich tot grote warmte aanjagen. En als ik dan naar buiten ging om te plassen, […]

solide

Ik las ergens dat regenbogen niet bestaan. Dat het een optisch effect is dat plaatsvindt in onze ogen en dat iedereen dus eigenlijk zijn eigen regenboog maakt. Daar geloof ik natuurlijk niets van. Volgens mij had ik mij kunnen baden in veelkleurig licht als ik maar eventjes naar die voet van de regenboog was gelopen.

bruidspaar

Nog een overeenkomst met zeilen: als iets gedaan moet worden, dan moet dat worden gedaan of het nu stormt of sneeuwt. Vandaag was het dus storm en regen tot zich ’s middags plots de mooiste wolkenlucht  aandiende. Onder prachtig licht leidde ik de kudde terug langs een bruidspaar(!) op de startbaan.

soesterbergen

Deze bergen puin, die het zo goed doen in dit licht, zijn tot kunstwerk voorbestemd. Het zijn de resten van verschillende afgebroken bouwwerken op de basis en gaan straks verscheept worden naar het munitiepark om daar te eindigen in een enorm beeldhouwwerk. Prachtig einde, baksteen zijnde, lijkt me zo.

bogen

Hoe toevallig is dit nu? Volgens mij een stuk minder dan het lijkt. Regenbogen hebben zo van die eigenschappen. Blijft toevallig dat ik me net onder een boogvormige constructie bevond met uitzicht op meer boogvormen. De boog hoort blijkbaar bij de geometrische vormen die ook in de natuur voorkomen.

zie

Zie de maan schijnt door de bomen. Ik heb het altijd een te makkelijke regel gevonden. Niet sterk, niet beeldend. Die maan schijnt tenslotte het hele jaar. Maar daarnet zag ik het licht. Door de bomen kan de maan pas schijnen als de blaadjes zijn gevallen. Dat is meestal zo begin december. IJzersterke tekst dus.

flits

Jammer dat ik niet wist dat de storm kwam. Dan had ik me kunnen verheugen. Zelden zo’n langdurend onweer meegemaakt. Zeker een uur lang ging het tekeer, toen een half uur rust, en toen begon het opnieuw. Zo heftig dat ik een paar keer in elkaar gedoken ben van de schrik. Glimlachend, dat wel.

storm

Natuurlijk was ik teleurgesteld. Ik hou van een goede storm en dit beloofde een bijzonder goede storm te worden. Maar stel je voor van hoeveel factoren een plotseling noodweer afhangt. Om dan tijd, plaats en intensiteit juist te voorspellen is tovenarij. Het KNMI zat er heel dichtbij. De foto is van vandaag.

uitlijnen

Nog een saaie foto van een interessant hemelverschijnsel. Ik zag het al vaker, niet iedere dag maar vaker. Een van de straalmotoren van dat vliegtuig is niet goed uitgelijnd. Dat ziet een kind, vanaf de grond. Het vliegt nu minder efficiënt en belast bepaalde onderdelen meer. Niet de bedoeling, lijkt me.

hemelverschijnsel

Het drong heel langzaam tot me door dat er iets geks aan de hand was. Het kon niet aan mijn zonnebril liggen, die lag op tafel. En de zon zelf stond verderop in een hoek van zo’n veertig graden. Ik heb nog gekeken of er aan de andere kant ook iets was. Maar dat was […]

sammy

Ik denk dat ik een vorig leven woonde op een planeet zonder wolken. Gedurende dat leven speurde ik de hemel af met de gedachte: er ontbreekt iets. Nu ik weer weet wat het is, en zie hoe mooi die wolken zijn, heb ik als interplanetair ambassadeur een korte boodschap voor u aardbewoners: Kijkt omhoog!

wolken

Ik heb iets geks gezien vandaag. Natuurlijk heel verklaarbaar met luchtlagen, isobaren en depressies, maar wat ik zag was één wolk vanuit het oosten naderen en een andere vanuit het westen. Boven mijn hoofd botsten ze en stegen op alsof er een stofzuiger boven hing. Prachtig maar onfotografeerbaar.

pauze

Vandaag was een dag om op je rug te liggen en naar de wolken te kijken, ook al waren niet alle wolken van natuurlijke oorsprong. Dat heb ik gedaan. Ik hoop dat zij die daar niet toe in staat waren, door zoiets onbenulligs als werk of school, tenminste de lunchpauze hebben gebruikt om buiten te […]

paasmaan

De 99e dag van het jaar, de negende dag van de maand en de 238e dag dat ik wacht op iets van een uitkering. Het is volle maan vandaag. De volle maan die bepaalde wanneer Pasen valt en daamee ook de data van Hemelvaart en Pinksteren vastlegt. Dus eigenlijk een heel belangrijke volle maan.

hilal

De Maan heeft altijd al mijn interesse gehad maar het is me nooit eerder gelukt hem goed op de foto te krijgen. Ik ging namelijk uit van twee verkeerde premisses: 1.ik dacht dat de maan in het donker stond, en 2. ik dacht dat de Maan stilstond.

geheime tuin

Dit is een daktuin waar Monique al heel lang een keer een kijkje wil nemen. Het prikkelt haar verbeelding. De olijfboom wuift haar uitdagend toe. Overigens geeft deze foto een heel vertekend beeld van het huis waar deze muur en tuin toe behoort. De andere kant is van glas!