Archive for the 'schapen' Categorynat

Dit was op 8 juni, volgens mij de laatste natte dag van deze zomer. Met de droogte sindsdien zou je er naar terug verlangen maar ik weet hoe het was, mijn handen wit en rimpelig, mijn schoenen zwaar van water, mijn broekspijpen tot ver boven de knie doorweekt.

88

Dit heet knooppunt 88. Het werkelijke knooppunt 88 voor fietsers ligt ietsje verderop maar onderling noemen we dit stuk dat tussen de fietspaden ligt zo. Het was nog vroeg in het jaar maar het was warm en ik hoedde ’s avonds.

seizoen

De laatste keer deze lente lopen we met de kudde van de kooi naar de hei. Vanaf nu blijven ze daar ook ’s nachts. Geen bijvoer meer en geen beschutting anders dan elkaar. Het seizoen is begonnen.

groen

De laatste drie weken voor de twee groepen schapen werden samengevoegd werden de gusten verwend met een stuk sappig rijk gras, op een perceel vlak naast de kooi. .  

les

Voor de lammetjes mee mogen op hun eerst boswandeling krijgen ze soms op niet zachtzinnige wijze uitgelegd dat de hond altijd de baas is.

bijvoer

De gusten, dat zijn de ooien die overgeslagen zijn door of weggehouden van de ram, vormen samen de schaduwkudde. Voor deze dieren hadden we deze enorme weides bedacht. De afgelopen vorstdagen echter hebben de herten huisgehouden en nu is er bijna geen sprietje meer te vinden. Gelukkig hadden we nog iets staan.

bokashi

De schaapskooi is een potstal. Dit betekent dat de laag mest in de kooi met de dag hoger wordt. De mest van de schapen gemengd met het stro dat we dagelijks opstrooien moet uiteindelijk een vruchtbare mest voor op het land opleveren. Om het verteringsproces te optimaliseren worden micro-organismes ingezet. Met de gieter worden ze […]

knap

Het lam is nog geen tien minuten oud en het staat al, en zoekt haar weg. Knap. Maar nog veel knapper vind ik dat zij haar ogen al kan gebruiken. Zij ziet, neemt waar en reageert op wat ze ziet. Ze is in een volstrekt vreemde wereld terecht gekomen. Alles is nieuw. Koud-warm, binnen-buiten, licht-donker […]

kril

De Kril is een voormalige vuilnisbelt die bedekt is met een dikke laag grond waarop nu heide groeit. De schapen die daar lopen krijgen dit jaar geen lammetje. Ze moeten zichzelf vermaken en ik kom iedere dag even kijken. Wel, daar op dat heideveld in het bos is dus toch een lammetje geboren. Het rende […]

shock

Niet altijd loopt alles vlekkeloos, soms duurt dat eventjes. Deze moeder bijvoorbeeld was zo onder de indruk van alles dat ze een poosje niet kon geloven dat het lam bij haar hoorde. Ze duwde het telkens weg als het dichterbij kwam, veel te hard bovendien. Na een poosje namen haar aanvallen af in ernst en […]

lammertijd

Op 21 januari begon de lammertijd met de komst van een mooi wit ooitje met donkere tipjes aan haar oren. Sterk en gezond bleef er niets anders te doen dan bewonderen. De eerste is binnen.

verplaatsing

Alle schapen die dit jaar geen lammetje mochten verwachten leidde Daphne door de drukke straten van het centrum van Elspeet . We liepen zo dat we langs ons huis kwamen waar de kleine kudde een uurtje mocht grazen op het groene gras voor ons huis. Daarna het bos in waar ze op een natuurstuk de […]

verdwenen

Dit is de laatste foto die ik heb van voor Sweep verdween. Ineens had ik alleen Queenie nog maar. Ik floot twee keer, drie keer. En ik wist dat het fout zat. Ik belde Daphne. Zij bracht de kudde terug terwijl ik in haar bus door het bos ging rijden fluitend, roepend, zoekend. Na twee […]

winter

Plots is het winter en ploeteren we door een dikke laag sneeuw. De schapen eten enkel nog struikhei die boven de sneeuw uitsteekt. We hebben koude handen en koude voeten maar het geeft allemaal niet want het is winter en het sneeuwt.

sneeuw

Toen begon het ineens te sneeuwen terwijl ik op regen had gerekend. Vanonder mijn poncho zag ik het landschap veranderen. De verschillen weggevaagd onder een dun laagje sneeuw. Zelfs Ada, het zwarte schaap werd wat wit.

zwaar

Hoe later in het jaar, hoe zwaarder het wordt. Alleen al om je door de hei te bewegen. Alles is nat en glad, op sommige plekken ligt er een dikke laag slijm op andere plaatsen staat water tussen de pollen. De netten worden telkens zwaarder. De avond valt telkens eerder.

druk

Het is een fijne kudde. Blijft goed bij elkaar. Maar zo dicht opeen als ze nu lopen kan alleen worden verklaard door de druk van een hond achterop de kudde. Ik schat in dat het Sweep zal zijn. Hij kan het zo goed en hij doet het zo graag.

apenkooien

De een na laatste keer dit jaar op het Hulshorsterzand. Vrij spel vandaag. De kudde mag overal grazen. Net als apenkooien op de laatste dag voor de vakantie. Geen beperkingen meer. We hoeven geen rekening meer te houden met bronstige herten, de bloeinde klokjesgentiaan, broedende nachtzwaluw of beenbreek.

regenboog

Af en toe, uit het niets, schuift een wolk voor de zon, of ervan weg, en plots is het landschap totaal veranderd. De kleur, de sfeer, de geur. Soms houdt het aan, soms duurt het maar heel even. Heel even staat de wereld op zijn kop. En wat net nog een dorre vlakte was is […]

wolf

Op de dag dat bekend werd dat een wolf over de Veluwe had gewandeld kwam roodkapje langs om foto’s voor de krant te maken van Daphne en haar schaapjes. Of Daphne nog wel kon slapen?