Archive for the 'heuvelrug' CategoryKerckebosch

De bewoners waren niet thuis, we konden dus niet vragen hoe ze deze schapeninvasie hebben ervaren maar we gaan ervan uit dat ze het misschien niet eens zo erg vonden. In Kerckebosch slingert de natuur de woonwijk in. Mensen kiezen hier bewust voor. Wel, dit koppel vloog even uit de bocht.

stof

Een paar keer heb ik Werner geholpen, voornamelijk met verplaatsingen zoals hier op Bornia. Het was zomer en warm en droog. Tien augustus, nog geen maand. Het lijkt zo lang geleden.

discipline

Alweer een poosje geleden hielpen Daphne en ik met de verplaatsing van de nieuwe Heuvelrug kudde. Onze aanwezigheid was geen overbodige luxe. De schapen hadden honger en waren ongelooflijk brutaal. Ze waren eigenlijk gewoon vergeten dat ze kuddedieren zijn. Daar hielpen wij ze wel even aan herinneren.

A12bis

Niet alleen omdat het ecoduct grofweg halverwege onze af te leggen route lag, maar ook omdat het zo’n bijzonder punt is, hebben we hier even halt gehouden, een boterham gegeten en een kopje thee gedronken. Genietend van de rust terwijl de auto’s en treinen met hoge snelheid onder ons door raasden.

zondeval

Vlakbij het huis ligt een rij van landhuizen, kastelen, lusthoven en heerlijkheden. Achter deze rij liggen de akkers en landerijen, de boomgaarden. Het is er goed toeven. In een verborgen tuin stond de perenboom rijk beladen met sappig, verboden fruit. Ik zei nog,’doe het niet’, maar het leed was al geschied.

austerlitz

Met Daan en Daphne en Jan en Brooke de kilometers geslecht die de basis scheiden van de Treek. Een kleine aanvaring gehad in Soesterberg met twee Sint Bernards die te sterk bleken voor hun bazin, verder geen problemen. Fijn weer, mooie bomen, leuke heide en goed gezelschap. Alleen was Sweep er niet bij.

retro

Ik weet niet hoe lang het geleden is, een eeuwigheid of slechts een dag, maar mijn ouders bezochten mij op de Paltz. En ja, iedereen valt voor de charme van dit kunstmatige berglandschap. Ook zij, Ze leken wel tien jaar jonger. Mijn moeder plukte bloempjes en mijn vader deed stoer. Het was een mooie dag.

pltz

Het was er schitterend toen de zon scheen. Paradijslijk, vredig, idyllisch. De tuin van Eden. Ik had, geheel in stijl met deze liefdevolle omgeving, een warme ontmoeting met een vriend die ik voor gisteren nog niet kende. Dat soort dingen gebeuren daar. Het ga je goed, Rikkert. Plaatjes uit dit Paradijs staan hier.

middelgebergte

Het was er prachtig toen het regende. Alles groen en vruchtbaar en in rust. Ik zat op de zuid-helling en keek over het dal naar de overkant waar wolkenflarden bleven hangen tussen de toppen van de sparren. Dichter bij de Alpen ben ik dit jaar niet geweest. Het was indrukwekkend. Op 10 kilometer van huis.

berg

Dit is de enige plek in de buurt die aan de waterleidingduinen kan tippen. En ik ben er de hele komende week. Er lopen reeën en er groeien bijzondere planten. Maar bovenal kan ik me hier voorstellen dat ik in de bergen ben. Door een flinke kuil te graven naast een flinke heuvel ontstond, onbedoeld, […]

grebbeberg

U ziet natuurlijk direct dat dit totaal andere schapen zijn dan die hier voorheen te zien waren en anders geeft die berg op de achtergrond wel aan dat we ons hier niet in onze gebruikelijke omgeving bevinden. Het is de kudde van Clemens die loopt bij Rhenen en ik hielp Marjoleine met het verplaatsen.

ondeugd

we liepen het stuk in twee dagen. Niet omdat het nou zo ver was maar omdat de schapen nog een klusje hadden. Met een rustgevend uitzicht over de Valei kregen ze 24 uur de tijd om hun kampeerplek schoon te eten. Daarna moesten we nog even een berg oversteken. De lammeren zorgen voor de vrolijke noot.
[…]

herderin

Na al het feestgedruis op de Helenaheuvel moest er weer gelopen worden en wel naar camping Ginkelduin, aan de andere kant van het Leersumse Veld. Een mooie wandeling maar best een stuk, zeker in je eentje. Gelukkig had ik Daphne bij me om me te helpen en me naar de eindstreep te praten.

huiswaarts

Een lang weekend op de hei van landgoed Stameren besloot een ronde van zo’n anderhalve maand. De hoge Ginkel was het keerpunt.  Nu mogen ze naar huis, naar de Treek. Eigenlijk zijn ze daar al, want was dit eerst de akker van Krol, nu is landgoed de Treek hier de baas. Wij horen een beetje […]

hoogte

De hele week al passeerde ik op weg naar de Helenaheuvel en op de terugweg een uitkijktoren midden in het bos. ik wilde wel naar boven maar durfde de kudde niet alleen te laten. De komst van Marth maakte dat ik met een gerust hart de vele trappen naar de top beklom. En wat een […]

helenaheuvel

Chalet Helenaheuvel is een prachtige plek. Vanaf een verhoogd terras kijken de bezoekers van het theehuis uit over de hei waar de kudde druk aan het grazen is. Nooit kreeg Sweep meer lof toegezwaaid, nooit sprak ik tijdens het hoeden meer mensen en nergens in de provincie leven meer adders dan hier.

weg

Ik heb de kudde verplaatst van Breeveen naar de Ruiterberg. Nieuw voor mij en daarom leuk. Onderweg namen we vast een voorproefje van de Helenaheuvel waar ze deze week de hei proberen te heroveren op braam en vogelkers. Afgebeeld is trouwens een stukje van de bekende weg. Een moment van aarzeling.

donderberg

Je hebt op de Heuvelrug erg veel plaatsnamen met het woord ‘berg’ erin. Zo zijn daar Driebergen, Maarsbergen, Soesterberg en Overberg. Maar de meest tot de verbeelding sprekende naam is toch wel de Donderberg. Die hebben we daarom beklommen samen met haar laatste bewoner en zijn hond.

250

De standaardvraag van voorbijgangers is; hoeveel zijn het er? Ik vraag dan altijd hoeveel zij denken dat het er zijn? Als ze een getal boven de honderd noemen, hebben ze verstand van zaken, komen van een boerderij of zijn ‘idiot savant’ en zien het in een oogopslag. Iedereen schat te laag. Het zijn er 250.

springer

De laatste foto van de kudde terwijl ze hun jas nog aanhebben. Overigens laat deze foto mooi zien waarom de solist in het midden binnenkort naar de slager zal afreizen. Aan schapen die ’s ochtends vroeg over het net springen en al vol zitten als de graasdag nog moet beginnen, heb je helemaal niets.