Archive for the 'basis' Categoryvrienden

Het was er mooi toen ik alleen was en een, twee of drie mensen per dag zag, heel in de verte. Maar het was nog leuker met mensen erbij. Met vrienden van vroeger, met nieuwe vrienden en met Daphne. Met haar hulp liep ik de kudde over een avontuurlijk pad terug naar hun weekendverblijf op de basis. […]

basisweer

Simonka is terug van vakantie. Na drie weken ononderbroken zonneschijn was de overgang naar het weer hier nogal hard. Ik nam haar en de jongens daarom mee naar de schapen die eindelijk terug zijn op de basis. Hier heb je uitzicht, hier zie je dat de zon nooit ver weg is. Hier is het zelfs […]

brooke

Ik heb de kudde overgelopen  naar de Paltz. We kwamen twee onweersbuien tegen en een hondje dat daar helemaal niet had mogen zijn. Brooke was ontsnapt uit de auto en de kudde achteraan gegaan. Hij wil zo graag. Ik gaf hem een kans en ik was blij verrast, hij deed het prachtig, Sweep daarentegen…

staldienst

Het was door onze blijmoedig katholieke stalmeester Bart, dat er koffie werd geschonken in het gangpad. Dat er klokgelui klonk uit opgestelde speakers. Dat een hok zonder schapen werd opgesierd door een crucifix. De Goede Herder kwam ter sprake, liederen klonken, mensen kwamen samen. Het was gezellig.

filmpjes

Ik heb nauwelijks gefotografeerd de afgelopen tijd. Als ik al op stal was, gebruikte ik mijn camera om te filmen. Een complete geboorte bijvoorbeeld, het jaarlijkse lammerenritueel, het weeslammetje , opperste schattigheid, en nog zo wat. Het geeft een luid en duidelijk beeld van hoe het er op stal aan toe gaat.

marc

Omdat Marth gedurende drie dagen zulk fantastisch werk afleverde op stal, kreeg ze een lammetje mee om af te kicken. Het is het kleinste lam ooit en mogelijk door Marth zelf op de wereld gezet. Er waren er zoveel tegelijk en Marh was bij alle lastige gevallen. Ze heeft haar lam Marc genoemd. Naar mij, […]

lente

Ondertussen is de lammerenfabriek op stoom en levert aan de lopende band mooie gezonde lammeren af. De eerste paar partijen hebben de shelter al verlaten en staan nu buiten van het lentezonnetje te genieten. Waarschijnlijk staat onderstaand lammetje daar bij. Te blaken van gezondheid, dartelend.

traditie

Sinds een aantal dagen staat er naast de shelter een yurt opgeslagen. Of tenminste een yurt-achtige tent. Perzische tapijtjes op de grond en in het midden mijn oude, trouwe houtkachel. Hier worden we warm, hier drinken we thee. Hier prepareren we de huiden die we op de markt verkopen. Hier drogen wij het vlees.

zwaar

Met honderdzoveel hoogzwangere ooien heb ik de tien kilometer van Woudenberg naar de stal op de basis gelopen. Het ging langzaam maar boven verwachting. Zij zijn moe en ik ook. Maar dit is het einde van de reis. Als kersverse moeders zullen ze de basis pas weer verlaten. Met lam of lammeren aan hun zij.

shelter

Dit was nog maar een soort van generale repetitie. Ze zijn allang weer weg daar. De shelter staat alweer een poos leeg. Maar heel binnenkort komt daar verandering in. Dan gaat het aflammeren beginnen. Dan staan de hokken vol en zal blijken of we de stal een beetje slim hebben ingericht. Nog zes dagen.

baan

De structuur van het asfalt op de landingsbaan is heel anders dat dat van asfalt op de snelweg. Je kan er, denk ik, niet met blote voeten overheen lopen. Niet zonder dat het pijn doet. Voor de hoeven van de schapen is het juist goed, die slijten fijn bij, voor de kussentjes onder de voetjes […]

b & d

Korte wandeling vandaag. De wandeling die het dichtst langs mijn huis voert maar dit keer nog dichter langs dat van Simonka. Ze was er niet. Evengoed is deze route langs haar huis een verbetering. Heel ontspannen wandelde ik ze naar De Pan. Als ik straks met Sweep het bos inloop, zal hij de schapen ruiken.

obstakel

Ik begrijp de gedachte hierachter niet. Ik neem aan dat het tijdelijk is. Op dit moment is de enige doorgang voor alle wild dat over het nieuwe ecoduct komt, een veertig centimeter breed gat in een honderd meter lang hek. Voor mij vormde het een interessant obstakel en een oefening in geduld.

legergroen

Op de Basis werd gewerkt aan de grote afsluiting van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Erg verwarrend, vond ik. De Vrede van Utrecht was de eerste die niet met wapengekletter werd afgedwongen. Toch kleurde het festival legergroen, reden er tanks over de baan en bewaakten militairen de vredesduif..

ophees

Het ecoduct over het drukke spoor dat Amersfoort en Utrecht verbindt en waar jaren aan is gewerkt, is vandaag in gebruik genomen. Door mij en de kudde die ik bij me had. Tien kilometer afgesneden! Dat het echt best wel bijzonder was, meldt ook de site van prorail, die wij trouwens alle dank verschuldigd zijn.

ren

Af en toe laat ik Sweep met de loslopende lammetjes spelen maar vaak ook moet hij achter het hek blijven. Dan hoor je soms een onderdrukt gejank, zo graag wil hij erbij zijn. Uren kan hij staren naar de lammetjes in het grote hok. Om hem af te koelen hebben we de landingsbaan tot onze […]

groen

Dit is Lisette die vanuit Venlo overkwam om ons op Soesterberg een poosje te helpen. Daar zijn we heel blij mee. We hebben nog gebeld met het hoofdkantoor of we haar niet mochten houden maar dat kon niet. Dit is trouwens de helft van de tweede groep die gaat aflammeren, de groene groep. Geel is […]

batterij

Al tien dagen staat mijn auto stil op de basis. Ik hoop dat we hem morgen aangetrokken krijgen, nu ligt er nog teveel sneeuw. Het weekend was druk maar lang niet zo druk als gevreesd. Vanochtend waren er al drie lammetjes geboren toen ik bij de shelter aankwam en daar kwamen er overdag nog twee […]

transport

Dit was gisteren. De trailer zit vol met hoogzwangere ooien die naar de stal op Soesterberg worden gebracht. De eersten zijn voor zondag uitgerekend. Gisteravond hadden ze allemaal hun plekje gevonden en vanochtend werd ik weer als vanouds enthousiast verwelkomd door een luid schreeuwende stal.

stal

Vanaf nu tot ver in de lente is de stal weer stal met legitieme stalbewoners. Ik vind het wel gezellig. De schapen gedragen zich direct anders naar mensen toe dan in het veld. Waarschijnlijk volledig te verklaren door hun liefde voor brokken. Enfin, de eerste tien zijn binnen, volgende week gaat het beginnen.