Archive for the 'hond' Categoryseizoen

De laatste keer deze lente lopen we met de kudde van de kooi naar de hei. Vanaf nu blijven ze daar ook ’s nachts. Geen bijvoer meer en geen beschutting anders dan elkaar. Het seizoen is begonnen.

les

Voor de lammetjes mee mogen op hun eerst boswandeling krijgen ze soms op niet zachtzinnige wijze uitgelegd dat de hond altijd de baas is.

verdwenen

Dit is de laatste foto die ik heb van voor Sweep verdween. Ineens had ik alleen Queenie nog maar. Ik floot twee keer, drie keer. En ik wist dat het fout zat. Ik belde Daphne. Zij bracht de kudde terug terwijl ik in haar bus door het bos ging rijden fluitend, roepend, zoekend. Na twee […]

druk

Het is een fijne kudde. Blijft goed bij elkaar. Maar zo dicht opeen als ze nu lopen kan alleen worden verklaard door de druk van een hond achterop de kudde. Ik schat in dat het Sweep zal zijn. Hij kan het zo goed en hij doet het zo graag.

hondjes

Sweep is na al die jaren nog altijd niet gewend aan de camera. Beschouwt het nog altijd als strafinstrument. Queenie heeft er geen moeite mee. Die heeft nergens moeite mee. Queenie gaat zo onbezorgd door het leven dat Sweep in haar kielzog opleeft en soms vrolijk achter haar aan dartelt en het zeker niet erg […]

queenie

Ook de tweede keer dat Daphe vertelde over haar werk had ze aan belangstelling geen gebrek. Omdat de schapen last hadden van Ectyma mochten ze dit keer niet geaaid worden. Gelukkig hadden we Queenie mee, onze eigen knuffelkoningin.

valei

Verstopt achter een enorme berg zand ligt deze groene oase. Een micro-kosmos dat zelfs in klimaat iets lijkt te verschillen van de directe omgeving. Er is hoogteverschil, steile hellingen, luwte, plateau’s. Het is er een soort aardrijkskundige proeftuin, een verborgen vallei bevolkt met zandhagedissen en edelherten.

regen

Een aantal keer ook hielp ik Daphne op haar hei. Volgens mij regende het iedere keer.  Hier laat de Zuiderheide, onder Hilversum, een vriendelijk gezicht zien maar dan vooral omdat de bloesem zo mooi afsteekt tegen de dreigende onweerswolken aan de horizon. Kortom nog meer regen in de lucht.

verdronken

We zijn nog altijd bezig de omgeving te verkennen. Af en toe worden we verrast. Door het verdronken bos bijvoorbeeld.  Het stelt niet zo gek veel voor maar als de kleur van de hemel die van het water benadert dan verdwijnen de vlonders en ;loop je over water.

golven

Een poosje terug was het warm. We dachten dat de winter voorbij was. We liepen zonder jas langs de lek en deden of het lente was. Alleen Sweep dreef wat door, vergat zijn watervrees en leefde zich uit in het najagen van niet bestaande golfjes. Als hij er een te pakken kreeg, mocht hij hem […]

voorbij

En opeens is het voorbij en blijk ik mijn laatste tocht alweer een poos terug te hebben gelopen. Gisteren voor het laatst gehoed op de Treek. Het was mistig en dat maakte het spannend want er was een andere kudde actief binnen gehoorsafstand. Als schepen in de mist, die elkaar niet mochten zien of ruiken.

kikkers

De laatste keer dat ik hier was met Sweep was in de zomer. Als je dan een beetje snel rond de vijver liep, sprongen er overal vandaan kikkers in het water. Tientallen. Sweep  probeerde dit trucje ook nu weer, in november. Helaas geen kikkers vandaag maar kijk eens wat een mooie schapen ik voor je […]

martha-bella

Marth is weer op de heuvelrug om te helpen met de schapen maar vooral ook met de honden. Ze kan er niks aan doen, het is waarschijnlijk iets genetisch maar ze snapt honden en de honden snappen haar. Of het nu een piepkleine chihuahua is, een grote politiehond of de gevoelige border collies van de […]

paradijs

Ik ben teruggekeerd naar het Paradijs. Ik kon het niet laten. Het is er zo mooi en ik voelde me er zo goed. Heimwee dreef me er naar toe terug. Ik werd verwacht en welkom geheten. Ik kwam thuis. Er waren schaapjes zonder angst voor honden en herten die geen mensen vreesden. En er was Daphne.

brooke

Ik heb de kudde overgelopen  naar de Paltz. We kwamen twee onweersbuien tegen en een hondje dat daar helemaal niet had mogen zijn. Brooke was ontsnapt uit de auto en de kudde achteraan gegaan. Hij wil zo graag. Ik gaf hem een kans en ik was blij verrast, hij deed het prachtig, Sweep daarentegen…

grebbeberg

U ziet natuurlijk direct dat dit totaal andere schapen zijn dan die hier voorheen te zien waren en anders geeft die berg op de achtergrond wel aan dat we ons hier niet in onze gebruikelijke omgeving bevinden. Het is de kudde van Clemens die loopt bij Rhenen en ik hielp Marjoleine met het verplaatsen.

maaiveld

Als ik verder dan 50 meter weg ben, kan Sweep mij niet meer zien. Dan huppelt hij wat in het rond tot hij mij heeft gelokaliseerd om vervolgens heel fanatiek de kudde de andere kant op te drijven. Hij is zo aandoenlijk in zijn pogingen behulpzaam te zijn. Had hij maar langere poten, dan was […]

beschermd

Mijn steun, mijn toeverlaat, mijn goede vriend Sweep plet hier een paar dozijn bloemetjes waarvan vast de helft of meer op de rode lijst van beschermde plantjes staat. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders en spaanders zijn weer goed voor de paddenstoelen straks. Daarbij, Sweep en ik doen het hier prima.

helenaheuvel

Chalet Helenaheuvel is een prachtige plek. Vanaf een verhoogd terras kijken de bezoekers van het theehuis uit over de hei waar de kudde druk aan het grazen is. Nooit kreeg Sweep meer lof toegezwaaid, nooit sprak ik tijdens het hoeden meer mensen en nergens in de provincie leven meer adders dan hier.

dorst

Normaal laat Sweep zich niet zo makkelijk wegjagen. Door honden en paarden wel, maar niet door schapen. Na enig aandringen van mijn kant, nam Sweep zijn rechtmatige positie aan de waterkant weer in, tussen de schapen. Het lijkt vredig maar het schaap dat wat te lang naar hem keek, kreeg een knauw.