Archive for the 'treek' Categorytopografie

De Ringheuvels, het Onderdoorkijkbos, de Droogmakerij, de Vliegeniersweide en het Oogstfeestveld. Sommige van deze topografische aanduidingen zult u op de kaart van de Treek kunnen tegenkomen, andere niet. Die zijn meer bedoeld voor de schapen en schapenlopers. Dit is bij Boer Bertus bijvoorbeeld.

afscheid

Op de vooravond van kerstmis namen we afscheid van Henk. Honderden honden en hun handlers hebben bij hem, op de Treek, de eerste beginselen van het speuren geleerd. Zo ook Daphne met haar dwergteckel Dirkje. Tientallen honden en eigenaren waren op de begraafplaats aanwezig voor een laatste groet.

almabtrieb

Omdat het de laatste dag op de hei was en ze vanaf morgen weer konden smikkelen op de grazige boerenweides mocht Esmee vandaag een hoedje op . Een feestmuts om onze eigen mini almabtrieb luister bij te zetten. Esmee droeg haar hoedje met verve en met trots. Ze had het verdiend, zoveel was duidelijk.

voorbij

En opeens is het voorbij en blijk ik mijn laatste tocht alweer een poos terug te hebben gelopen. Gisteren voor het laatst gehoed op de Treek. Het was mistig en dat maakte het spannend want er was een andere kudde actief binnen gehoorsafstand. Als schepen in de mist, die elkaar niet mochten zien of ruiken.

karig

Mijn wandelingen met de kudde worden telkens langer. We wandelen de hele Treek rond om de laatste beetjes bochtige smele te vinden en op te eten. Er staat niet zo heel veel meer. Het graasseizoen nadert zijn einde. Nog twee weken en het is voorbij. Dan mogen ze zich weer rond eten op de boerenweides.

zon

Een groot voordeel van de korte dagen is dat het ons allemaal veel gemakkelijker wordt gemaakt om getuige te zijn van de zonsopkomst. We hoeven er onze wekker niet meer voor te zetten.

kikkers

De laatste keer dat ik hier was met Sweep was in de zomer. Als je dan een beetje snel rond de vijver liep, sprongen er overal vandaan kikkers in het water. Tientallen. Sweep  probeerde dit trucje ook nu weer, in november. Helaas geen kikkers vandaag maar kijk eens wat een mooie schapen ik voor je […]

koninkrijk

Ik wandel soms door tafereeltjes die bijna kitsch aandoen, zo lieflijk. Beelden die doen denken aan de hemel of wat wij ons daarbij kunnen voorstellen. Beelden van harmonie en schoonheid, rust en stilte. ‘Ik ben een gezegend mens’, denk ik in dat verband, ‘Dat ik dit mag zien. Dat ik hier mag zijn’.

braaf

Ik ben zo blij met de schaapjes. Ze zijn zo braaf en gezellig. Ze komen als ik ze roep en ze dwalen nooit ver af van de kudde. Als we verder gaan, roep ik ze en begin te lopen. Ik hoef niet eens om te kijken. Ze volgen altijd. Soms zijn ze wat ondeugend maar […]

mist

Op het landgoed den Treek is de rust weergekeerd. De honden en jachtruiters zijn weg en ook de mensen van de natuurwerkddag zijn er niet meer.. Zelfs de auto’s die ’s ochtends altijd vlak langs het landgoed in de file staan, zijn opgelost in de mist. Ik ben weer alleen met de kudde en Sweep. […]

opzij

Een vrolijke zaterdag op de Treek, met koffie en soep vanwege de natuurwerkdag. Vrijwilligers trokken dennetjes en de kudde peuzelde er wat tussendoor. Rond het middaguur moest ik weg omdat de woeste meute van de Koninklijke Jachtvereniging eraan kwam. Voor 30 opgewonden honden ga ik graag opzij.

vreemd

Soms denk ik dat ik ze bijna begrijp en dan doen ze ineens zoiets, vliegend naar de overkant! Vreemd en totaal overbodig. Ze zijn erg knap en dapper dat ze zo ver durven springen maar als ze echt slim waren, zouden ze een tiental meter terug, waar de sloot ophoudt, gewoon naar de overkant lopen.

eikels

De herfst is weer in volle glorie losgebarsten op de Treek en, naar ik aanneem, ook elders. Het zou mijn favoriete seizoen zijn als het niet zo nat was. Schapen houden ook niet van nat en zullen nooit, vrijwillig, door een plas lopen. Waar schapen wel van houden zijn eikels. En daar liggen er hier […]

blij

Altijd als ik met de schaapjes loop krijg ik veel blije gezichten te zien. Daar ben ik wel aan gewend. Maar deze mevrouw, die ik tegenkwam op de enige echte natuur-kampeerplaats die de Treek herbergt, kon pas echt schaterlachen. Ik heb geen idee wat de aanleiding was. Of er wel een aanleiding was.

oogstfeest

Anders dan op de Vrije School maar toch daarmee te vergelijken was de tijdsprong die we zaterdag maakten. Oogstfeest op de Treek. Onschuldiger vermaak is niet te vinden. Maar het was gezellig. Voor kinderen was de kudde een stuk interessanter dan de antieke landbouwwerktuigen. Meer foto’s.

terugreis

Twee dagen mochten ze kamperen, toen begon de lange terugreis al. We wandelden tussen koeien door, door het tunneltje, over het Gouden Laantje tot we uiteindelijk belanden op het grote veld. Daar graasden ze, ondanks de hitte, in zo’n strakke formatie dat ik even dacht de halve kudde kwijt te zijn.

maaiveld

Als ik verder dan 50 meter weg ben, kan Sweep mij niet meer zien. Dan huppelt hij wat in het rond tot hij mij heeft gelokaliseerd om vervolgens heel fanatiek de kudde de andere kant op te drijven. Hij is zo aandoenlijk in zijn pogingen behulpzaam te zijn. Had hij maar langere poten, dan was […]

selectie

Een greppel is soms al voldoende om het verschil te zien tussen goede en minder goede dieren. De goede dieren springen eroverheen als een springpaard, gracieus en vol zelfvertrouwen. De minder goede dieren zijn zij die overblijven als iedereen al gesprongen heeft. Maar als je ziek bent is het ook slecht springen.

33453

Het duurde nogal voor ik het door had. Pas een paar weken terug kreeg ik het idee. Ik markeerde het dier met een streep en ontdekte zo het gezelligste schaap van de kudde. Zij is degene die altijd naast me loopt, zij vindt het leuk geaaid te worden, zij eet het gras tussen mijn voeten. […]

beschermd

Mijn steun, mijn toeverlaat, mijn goede vriend Sweep plet hier een paar dozijn bloemetjes waarvan vast de helft of meer op de rode lijst van beschermde plantjes staat. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders en spaanders zijn weer goed voor de paddenstoelen straks. Daarbij, Sweep en ik doen het hier prima.