Archive for the 'veluwe' Categorynat

Dit was op 8 juni, volgens mij de laatste natte dag van deze zomer. Met de droogte sindsdien zou je er naar terug verlangen maar ik weet hoe het was, mijn handen wit en rimpelig, mijn schoenen zwaar van water, mijn broekspijpen tot ver boven de knie doorweekt.

88

Dit heet knooppunt 88. Het werkelijke knooppunt 88 voor fietsers ligt ietsje verderop maar onderling noemen we dit stuk dat tussen de fietspaden ligt zo. Het was nog vroeg in het jaar maar het was warm en ik hoedde ’s avonds.

groen

De laatste drie weken voor de twee groepen schapen werden samengevoegd werden de gusten verwend met een stuk sappig rijk gras, op een perceel vlak naast de kooi. .  

bijvoer

De gusten, dat zijn de ooien die overgeslagen zijn door of weggehouden van de ram, vormen samen de schaduwkudde. Voor deze dieren hadden we deze enorme weides bedacht. De afgelopen vorstdagen echter hebben de herten huisgehouden en nu is er bijna geen sprietje meer te vinden. Gelukkig hadden we nog iets staan.

mier

Het grote beukenbos heeft een heel ander karakter nu. Nog altijd sprookjesbos maar donker nu, duister en nat. Mistflarden hangend aan kale takken. Rijzige naakte basten met mos bedekt, de korstige schors zacht als groen fluweel. En een mier op een mountainbike.

verplaatsing

Alle schapen die dit jaar geen lammetje mochten verwachten leidde Daphne door de drukke straten van het centrum van Elspeet . We liepen zo dat we langs ons huis kwamen waar de kleine kudde een uurtje mocht grazen op het groene gras voor ons huis. Daarna het bos in waar ze op een natuurstuk de […]

zondagrust

Onze eerste jaarwisseling in Elspeet. De laatste dag van het jaar voltrok zich gek genoeg in volstrekte stilte. Zondagrust. Erg belangrijk hier. Maar om twaalf uur werd het maandag en ineens was het weer als overal.

winter

Plots is het winter en ploeteren we door een dikke laag sneeuw. De schapen eten enkel nog struikhei die boven de sneeuw uitsteekt. We hebben koude handen en koude voeten maar het geeft allemaal niet want het is winter en het sneeuwt.

sneeuw

Toen begon het ineens te sneeuwen terwijl ik op regen had gerekend. Vanonder mijn poncho zag ik het landschap veranderen. De verschillen weggevaagd onder een dun laagje sneeuw. Zelfs Ada, het zwarte schaap werd wat wit.

sinterklaas

Zoals hier ziet het bos er niet meer uit. Het heeft sindsdien gewaaid en gehageld en de meeste bladeren liggen inmiddels op de grond. Het donkere bos is niet zo donker meer. En als de maan straks schijnt dan schijnt hij door de bomen. Net op tijd voor Sinterklaas.

apenkooien

De een na laatste keer dit jaar op het Hulshorsterzand. Vrij spel vandaag. De kudde mag overal grazen. Net als apenkooien op de laatste dag voor de vakantie. Geen beperkingen meer. We hoeven geen rekening meer te houden met bronstige herten, de bloeinde klokjesgentiaan, broedende nachtzwaluw of beenbreek.

uitzicht

Dit is ons uitzicht vanaf de voorkant. We kijken er niet zo vaak naar omdat onze geparkeerde auto’s meestal het zicht belemmeren. En de regenboog is er maar heel soms. Het is een typisch Gelders plaatje. Oud land dat gegroeid is en niet bedacht. Op de achtergrond ligt een kalvermesterij. Ook typisch iets van hier.

elspeetse hei

De Elspeter hei is ruiger dan ik in eerste instantie dacht. Zo lopen er herten, sluipen er vossen, kruipen er adders, graven er dassen, wroeten er zwijnen en grazen er schapen bovendien.

herfst

Het Elspeeter bos is in herfst-modus. Voor sommige bomen betekent dat niet zoveel, maar voor de meesten is het een heel gedoe. Loslaten is nog niet zo makkelijk. Gelukkig staan ze niet alleen.

regenboog

Af en toe, uit het niets, schuift een wolk voor de zon, of ervan weg, en plots is het landschap totaal veranderd. De kleur, de sfeer, de geur. Soms houdt het aan, soms duurt het maar heel even. Heel even staat de wereld op zijn kop. En wat net nog een dorre vlakte was is […]

melkweg

De melkweg. Ik zag hem in Frankrijk, in Spanje, de Morvan en Hoog Buurlo. En nu zien we hem hier in Elspeet. En ergens herinnert hij ons eraan dat we niet alleen hier in Elspeet wonen maar ook in het sprankelende , dynamische universum.

wolf

Op de dag dat bekend werd dat een wolf over de Veluwe had gewandeld kwam roodkapje langs om foto’s voor de krant te maken van Daphne en haar schaapjes. Of Daphne nog wel kon slapen?

christien

Op de verjaardag van Christien liepen zij en ik de schapen vanaf de kooi terug naar de heide. Ik had moeilijkheden verwacht door de grote hoeveelheid eikels. Maar het stelde niks voor en ontspannen liepen we langzaam door het bos. Op het eind wachtte ons een prachtige regenboog.

stamboek

Begin oktober kwam het comité van het Stamboek Veluws Heideschaap bijeen om te beslissen of de lammeren uit de kudde van Elspeet voldoen aan de eisen die het Stamboek stelt. Is de neus mooi krom, staan ze goed op de poten en is de staart wel lang genoeg?

water

Net als plantjes moet je schapen af en toe water geven. Omdat we nu zo dichtbij wonen stelt dat niets voor. Net als een wandelingetje na het eten. Leuk even de hei op.