Archive for the '+ menselijk' Categorymier

Het grote beukenbos heeft een heel ander karakter nu. Nog altijd sprookjesbos maar donker nu, duister en nat. Mistflarden hangend aan kale takken. Rijzige naakte basten met mos bedekt, de korstige schors zacht als groen fluweel. En een mier op een mountainbike.

kerstmis

En ineens was het kerstmis en bevonden wij ons in een stal en luisterden naar het verhaal over de herders van toen en over het kind dat in een stal geboren werd. We zongen, aten en dronken samen en de schapen keken toe.

zwaar

Hoe later in het jaar, hoe zwaarder het wordt. Alleen al om je door de hei te bewegen. Alles is nat en glad, op sommige plekken ligt er een dikke laag slijm op andere plaatsen staat water tussen de pollen. De netten worden telkens zwaarder. De avond valt telkens eerder.

queenie

Ook de tweede keer dat Daphe vertelde over haar werk had ze aan belangstelling geen gebrek. Omdat de schapen last hadden van Ectyma mochten ze dit keer niet geaaid worden. Gelukkig hadden we Queenie mee, onze eigen knuffelkoningin.

praatje

Bij de uitkijktoren op de Stakenbergweg hield Daphne een praatje over de kudde en haar werk als schaapherder. Er kwamen veel meer mensen dan verwacht en het was bijzonder gezellig. Vooral toen de kinderen eenmaal doorhadden dat schapen heerlijke knuffelbeesten zijn.

schaapherder

Er is veel gebeurd. We zijn verhuisd. En weer. En weer.  Nu wonen we in Elspeet. Daphne is hier de nieuwe schaapherder. Ze werd voorgesteld aan het dorp tijdens de jaarlijkse boerenmarkt. Het was een vrolijke dag.

oorbellen

Om een kudde te runnen heb je lammetjes nodig. De komst van de nieuwe lammetjes staat meestal voor februari gepland. Daphne had het er maar druk mee. Hier geeft ze het nieuw geboren ooitje een stel groen glimmende oorbelletjes. Het lam weet niet of oorbellen wel helemaal haar ding zijn.

moeder

Een portret van mijn moeder in haar nieuwe appartement. Ze is over het algemeen best tevreden. Ze moppert wat over kleine dingen en bekommert zich om de mensjes die het minder hebben. Ze wandelt graag in de omgeving en is daarbij nooit de weg kwijtgeraakt. Daar zijn we blij om.

sneeuw

Om de honden een lesje te leren en ons bovendien verdwenen wij laatst voor een paar dagen in België.Tot ons grote plezier viel deze periode samen met de enige echte sneeuwval van dit jaar.Het leek wel of we op wintersport waren. Vooral toen we over Duitsland terugreden.

kerst

Op tweede kerstdag heb ik mijn moeder opgehaald op Batenstein en zijn we naar Hilversum gereden waar Daphne aan het werk was. Het was de warmste kerstmis ooit maar door de harde wind hadden we daar helemaal geen last van. Ernstig afgekoeld reden we twee uur later weer terug naar Vianen.

oliebollen

Mijn moeder doet ook aan vogeltjes al zijn het bij haar vooralsnog alleen de meeuwen die gehoor geven. Ze voert ze hier de oliebollen van vorig jaar vanaf het terras op de verdieping van het verzorgingstehuis waar ze nu woont. Als je hoog gooit vangen ze het uit de lucht.

herfst

Nog een paar keer heb ik een tochtje gelopen. Het was een prachtige herfst. We waren van plan om mijn vader nog een keer het bos in te nemen, maar op de dag zelf voelde hij zich niet goed genoeg. We deden alsof het niet erg was. Drie weken later was hij er niet meer. […]

bejaardentehuis

Hoe hard kan het leven zijn. Het is de dag na de crematie. Na 53 jaar huwelijk, drie verschillende koopwoningen en een leven in welstand met mijn vader, staat ze er nu ineens alleen voor. Ze kijkt hier naar het bejaardentehuis, haar voorland. Gek genoeg zag ze er niet eens heel erg tegenop.

eskima

Herderin en part-time eskimo (inuit) Daphne heeft zich gewapend tegen de ijskoude poolwinden die hier bij Hilversum over de heide razen. Daphne heeft een tijdelijke aanstelling bij het Goois Natuurrevaat en daar is ze reuzeblij mee. De ijzingwekkende temperaturen van 10 a 12 graden, neemt ze graag voor lief.

triest

Drie weken voor mijn vaders overlijden, maakte ik deze foto van mijn ouders. Hartverscheurend, omdat ze het punt bereikt hebben waarop ze elkaar niet meer kunnen helpen. Mijn vader kan door tia of uitzaaiingen nauwelijks nog uit zijn woorden komen en houdt zich vast aan zijn Ipad als was het een relikwie. En mijn moeder […]

wandeling

We hebben nog een laatste wandeling gemaakt, ook al hadden we geen idee dat het de laatste zou zijn. Gezellig, op een bankje zitten en kijken naar de schepen die voorbij gaan. Een beetje mijmeren maar niet teveel. Daar is nog tijd genoeg voor, dachten we.

dood

Op 15 augustus kwamen mijn ouders langs in het duin. We maakten een flinke wandeling. Drie maanden later op 15 november overleed mijn vader.  Wat kan ik zeggen? Alles werd anders. Een grondtoon verdween.

werkhoven

We zijn naar de boerderij geweest waar mijn moeder, in de oorlog als bleekneusje uit Rotterdam, enige seizoenen heeft doorgebracht. Het schilderij laat zien hoe het vroeger was. De boerderij van de zwaluwen kijkt uit op het dak waaronder mijn moeder sliep en als meisje met heimwee huilde in haar kussen.

tijd

Een zee van goudgele paardenbloemen, zover het oog reikt. Een herinnering aan de tijdelijkheid, want inmiddels twee weken later zijn niet alleen alle paardenbloemen uitgebloeid, zelfs de pluizenbollen zijn hun pluis al kwijt. Alleen Daphne ziet er min of meer nog hetzelfde uit. Nog altijd even vrolijk.

tulipan

Nadat we in Noord Holland het zomerpaleis van Daphne hadden opgebouwd, gezekerd en gedicht, was er nog tijd over om haar even te laten rennen door de tulpenvelden voor we aan de terugreis begonnen.