Archive for the '+ dierlijk' Categoryles

Voor de lammetjes mee mogen op hun eerst boswandeling krijgen ze soms op niet zachtzinnige wijze uitgelegd dat de hond altijd de baas is.

bokashi

De schaapskooi is een potstal. Dit betekent dat de laag mest in de kooi met de dag hoger wordt. De mest van de schapen gemengd met het stro dat we dagelijks opstrooien moet uiteindelijk een vruchtbare mest voor op het land opleveren. Om het verteringsproces te optimaliseren worden micro-organismes ingezet. Met de gieter worden ze […]

knap

Het lam is nog geen tien minuten oud en het staat al, en zoekt haar weg. Knap. Maar nog veel knapper vind ik dat zij haar ogen al kan gebruiken. Zij ziet, neemt waar en reageert op wat ze ziet. Ze is in een volstrekt vreemde wereld terecht gekomen. Alles is nieuw. Koud-warm, binnen-buiten, licht-donker […]

kril

De Kril is een voormalige vuilnisbelt die bedekt is met een dikke laag grond waarop nu heide groeit. De schapen die daar lopen krijgen dit jaar geen lammetje. Ze moeten zichzelf vermaken en ik kom iedere dag even kijken. Wel, daar op dat heideveld in het bos is dus toch een lammetje geboren. Het rende […]

shock

Niet altijd loopt alles vlekkeloos, soms duurt dat eventjes. Deze moeder bijvoorbeeld was zo onder de indruk van alles dat ze een poosje niet kon geloven dat het lam bij haar hoorde. Ze duwde het telkens weg als het dichterbij kwam, veel te hard bovendien. Na een poosje namen haar aanvallen af in ernst en […]

hondjes

Sweep is na al die jaren nog altijd niet gewend aan de camera. Beschouwt het nog altijd als strafinstrument. Queenie heeft er geen moeite mee. Die heeft nergens moeite mee. Queenie gaat zo onbezorgd door het leven dat Sweep in haar kielzog opleeft en soms vrolijk achter haar aan dartelt en het zeker niet erg […]

stamboek

Begin oktober kwam het comité van het Stamboek Veluws Heideschaap bijeen om te beslissen of de lammeren uit de kudde van Elspeet voldoen aan de eisen die het Stamboek stelt. Is de neus mooi krom, staan ze goed op de poten en is de staart wel lang genoeg?

hertje

Er lopen veel herten in het bos ze zijn alleen zo lastig te fotograferen. Met deze had ik geluk. 

ooien

Dit zijn ze. De ooien van Elspeet. De eersten van de ooien van Elspeet. Er zullen er nog vele volgen. Om gezamelijk de Elspeter heide terug te winnen op het pijpestrootje. Een nobele missie die vele jaren zal vergen.

veluwe

En toen was ik weer aan het hoeden. Met Veluwse heideschapen in een prachtig, ruig en mij onbekend gebied. Grote zandverstuivingen omringd door bos en heidevelden. Edelherten lopen hier en overal zijn de sporen zichtbaar van de wilde zwijnen.

oorbellen

Om een kudde te runnen heb je lammetjes nodig. De komst van de nieuwe lammetjes staat meestal voor februari gepland. Daphne had het er maar druk mee. Hier geeft ze het nieuw geboren ooitje een stel groen glimmende oorbelletjes. Het lam weet niet of oorbellen wel helemaal haar ding zijn.

sneeuw

Om de honden een lesje te leren en ons bovendien verdwenen wij laatst voor een paar dagen in België.Tot ons grote plezier viel deze periode samen met de enige echte sneeuwval van dit jaar.Het leek wel of we op wintersport waren. Vooral toen we over Duitsland terugreden.

oliebollen

Mijn moeder doet ook aan vogeltjes al zijn het bij haar vooralsnog alleen de meeuwen die gehoor geven. Ze voert ze hier de oliebollen van vorig jaar vanaf het terras op de verdieping van het verzorgingstehuis waar ze nu woont. Als je hoog gooit vangen ze het uit de lucht.

vogeltjes

Ik ben weer vogeltjes aan het fotograferen. Net als ooit. Het is niet heel moeilijk. Geduld is het belangrijkste maar het helpt om te observeren. Dan komen patronen bloot te liggen en dat spaart tijd. De appelboom en de heg, de geparkeerde fietsen, de schaal en de tafel met gulle gaven vormen het decor.

boerenzwaluw

Op de boerderij leven verschillende wezens op verschillende niveaus. Soms kom je elkaar even tegen, zoals een rat die plots wegschiet. Andere wezens zie je zo vaak dat je er bijna blind voor wordt. Zoals de boerenzwaluw, die de lucht boven onze hoofden bewoont. Tot de kleintjes uitvliegen. Dan is het feest.

geknipt

Ik denk dat we ervan uit kunnen gaan dat deze foto gemaakt is na het scheerfeest. Vlak na het scheerfeest. Verder is hier niks aan de hand. Een paar schaapjes die even niet weten waar ze naar toe moeten. Mooi licht wel en leuke compositie. In de Waterleidingduinen, toen ik er nog mocht komen.

blauw

Omdat de meidoorn zo mooi bloeide maakten we een uitstapje naar de Blauwe Kamer waar er meer staan dan waar dan ook. Compleet met een regiment van oerkoeien die traag grazend door de vallei schuiven.

afscheid

Op de vooravond van kerstmis namen we afscheid van Henk. Honderden honden en hun handlers hebben bij hem, op de Treek, de eerste beginselen van het speuren geleerd. Zo ook Daphne met haar dwergteckel Dirkje. Tientallen honden en eigenaren waren op de begraafplaats aanwezig voor een laatste groet.

bambi

Leven en dood, ze lijken wat dichter bij elkaar te liggen in de Waterleidingduinen. Zo sprokkel je in een uurtje wandelen al gauw een half damhert bij elkaar aan door de zon gebleekte botten. Er schuilt schoonheid in de dood en een feestmaal voor wie er van houdt. Welterusten Bambi. Wij gaan video kijken.

herten

In Daphne’s laatste week in het duin, tipten we aan het begin van de bronst. De grote mannetjesherten verlieten hun zomerverblijf in de zeereep en trokken massaal naar het open veld om daar elk een eik te claimen. Het was prachtig. Het burlen klonk van alle kanten. De gevechten waren ronduit spectaculair.