Archive for the '+ plantaardig' Categorymier

Het grote beukenbos heeft een heel ander karakter nu. Nog altijd sprookjesbos maar donker nu, duister en nat. Mistflarden hangend aan kale takken. Rijzige naakte basten met mos bedekt, de korstige schors zacht als groen fluweel. En een mier op een mountainbike.

bos

We woonden eventjes heel erg mooi, nu wonen we gewoon mooi. Nog altijd boven onze stand. Het mooist van deze plek is het bos dat als een bergrug achter het huis oprijst. Een echt bos met herten en zwijnen, prinsessen en kabouters. Met houthakkers, boswachters, stropers en jagers.

kersentijd

Wat is dat lang geleden. Het heeft wel eventjes geduurd voor ik weer tussen de schapen liep maar zo lang nu ook weer niet. Ik loop dus gigantisch achter. Daarbij is meer in het leven dan schapen alleen. De kersentijd bijvoorbeeld, die was niet alleen heel smakelijk maar ook leuk om te zien.

tulipan

Nadat we in Noord Holland het zomerpaleis van Daphne hadden opgebouwd, gezekerd en gedicht, was er nog tijd over om haar even te laten rennen door de tulpenvelden voor we aan de terugreis begonnen.

westland

De waterleidingduinen liggen aan de rand van de bollenstreek. Tegenover de camping ligt dit veld waar gedurende de afgelopen weken iedere keer weer iets anders uit de grond verrees. Dit zijn, naar verluidt, dahlia’s. Een dag later waren ze bijna allemaal weer verdwenen. Het leven gaat snel in het Westland.

paars

Voor wie geen heidevelden in de buurt heeft om het met eigen ogen te zien; het is waar, de heide staat in bloei. Nog niet overal en niet overal even uitbundig maar paars heerst en is nog in opmars. Dit is de tijd.

hamamelis

ik had me verheugd op een mooie tocht met Simonka door de sneeuw maar het was de sneeuw en de kou die dit uiteindelijk verhinderde. Nu gaan ze morgen met de trailer. De kou maakt alles ingewikkeld. Alles vriest vast, water is schaars en de schapen krijgen dorst. Ik ben maar wat gaan drinken bij […]

netels

‘Ha lekker, brandnetels’, denk ik tegenwoordig als ik er een boel bij elkaar zie. Zelf loop ik er nog steeds met een boog omheen en zorg dat ik ze niet aanraak, maar het is een heel andere plant geworden. De scherpe kantjes zijn er een beetje vanaf. De braam daarentegen weet mij nog altijd woedend […]

beukenlaan

Dit is de beukenlaan die de grens van de Biltse Duinen markeert. Wat mij betreft lopen we hier volgend jaar met de schaapjes. Er is genoeg voor ze te doen, de zandverstuivingen dreigen aan vergrassing ten onder te gaan. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ik dan ’s avonds bij de schapen langs kan gaan.

wol

Ik sta nu op de ringheuvels, onderdeel van landgoed Den Treek en telkens weer moet ik aan Zuid-Frankrijk denken. Die eindeloze lavendelvelden kunnen misschien tippen aan deze zee van paars waarin de schapen dobberen als bolletjes wol. Hagedissen schieten weg en krekels vullen de stilte. Het is mooi hier.

jkk

Dit is jakobskruiskruid. Een onopvallend plantje, zo giftig dat het een paard kan vellen. Jakobskruiskruid heeft zijn eigen rups, de zebrarups, die zelf ook weer uiterst giftig is, en een eigen vlinder, de rood-zwarte Sint-Jakobsvlinder. Jakobskruiskruid heeft zelfs een website. `Schapen zijn dol op jakobskruiskruid.

giftig

Terwijl ik op  Den Treek wachtte op de aankomst van de lammeren ging ik met Sweep een stukje het bos in. Ik verdwaalde volkomen. Toen ik het bos uitkwam was iedereen alweer weg. Dit vingerhoedskruid staat op de lijst van voor schapen giftige planten. Net als taxus, brem, eik, schapenzuring(!) en nog veel meer.

griezelig

Het bos in de schemering kan best griezelig zijn, vooral als het ook nog eens sneeuwt en je zoals Sweep, beschikt over een rijk voorstellingsvermogen. In het begin deed ik nog wel eens met hem mee. Dan stonden we in het donker samen naar een boomstronk of vuilnisbak te staren. Dat doe ik niet meer.

herfst III

Het is begonnen. Na de kastanjes beginnen nu ook de andere bomen te kleuren en bladeren kwijt te raken. Klaagde ik vorig jaar nog over besjes van de vogelkers die op het dak van de caravan vielen, nu heb ik te maken met eikels die vanaf tien meter hoogte met een enorme klap op het […]

rotweer

Wat zal die spin nijdig zijn. Wat gisteren nog een mooi, strakgespannen, praktisch onzichtbaar web was, is nu als een uithangbord zichtbaar vanaf tien meter. En de draden die zo lekker strak stonden, hangen er wat troosteloos bij. En zelfs als er een vlieg per ongeluk het web zou raken, zou hij niet blijven plakken.

schemering

De schemering is een rijke tijd. De reeën lopen enigszins argeloos het open veld op en lijken verrast een mens te zien. Het wordt snel donker. Heel voorzichtig benader ik een kudde boomstronken. Ik moet hardop lachen als ik mijn vergissing inzie. Deze foto maakte ik op de heenweg. Toen er nog licht was.

zoet

Het is prima bos hier. Niks mis mee. Ziet er straks vast prachtig uit. En toch. Net iets te zoet misschien?  Ik steek binnenkort de weg over om dat kwadrant te verkennen. De autoweg die er doorheen voert is mijn laatste ontdekking. Instant vakantiegevoel, maar dat komt later. Nu nog even het zoete, zoete bos.

geel

Ik heb vandaag voor het eerst het bos een beetje verkend. Een fijn bos is het. Groot ook. Maar lieflijk, fris groen met vlakken paars en soms ineens een felgeel accent. Ik ben verdwaald natuurlijk, zoals het hoort. Maar verdwalen is hier wel anders dan in het panbos. Is dat misschien het verschil tussen bos […]

afscheid

Ik heb vandaag een soort afscheidswandeling gemaakt door het bos achter de camping. Er is nu niet zo heel veel te beleven. Veel spechten, dat wel. In gedachten ben ik al in het andere huis en ben ik daar het bos aan het verkennen. De herfst nadert. Ik zag het vandaag aan de kastanjes langs […]

waterdienst

Het is geen straf om bij het huis op de heuvel voor de plantjes te zorgen. Het is wel behoorlijk ingewikkeld. Het water komt uit de grond en heeft zoveel druk dat sproeiers gaan dansen en los komen van de grond. Daarbij lijkt de tuin ineens twee keer groter dan van de week. Ach, ze […]